Data Recovery

Compleet dataherstel in meer dan 90% van de situaties.

RCOVERY

Wat houdt data recovery precies in?

Per ongeluk verwijderde bestanden of gecrashte harde schijven en computers is een situatie die regelmatig voorkomt. Veelal wordt gedacht dat de data compleet verloren is, niets is minder waar.

Ondanks dat data verdwenen is uit je Windows of Mac OS omgeving zijn de fysieke bits en bytes nog steeds aanwezig op de harde schijf. Pas als er nieuwe data overheen geschreven wordt verdwijnt de data volledig.

Door middel van speciale software en technieken kunnen deze bits en bytes aangeroepen worden om de verloren data te repliceren.

Terughalen verwijderde bestanden

Uitlezen van defecte schijven

Herstel van gecrashte onderdelen

Nieuwe schijf met alle data erop

90% succesrate

HET PROCES

Recovery stap voor stap

Iedere recovery is uniek, de situatie is namelijk altijd anders. Soms is een deel van de data reeds overschreven waardoor bestanden opnieuw opgebouwd moeten worden of is er een fysiek defect aan een harde schijf wat met identieke onderdelen hersteld moet worden om de data uit te kunnen lezen.

Data recovery is daarom een relatief langdurig en zeer complex proces. Stap voor stap moeten alle fasen van de recovery succesvol doorlopen worden om de data terug te kunnen halen.

In het kort kun je hier zien hoe dit proces in zijn werk gaat.

onderzoek van de harde schijf

Allereest zal de harde schijf onderzocht moeten worden. Er wordt gekeken of het gaat om fysieke beschadiging aan de harde schijf of een softwarematig probleem waardoor de data niet meer toegankelijk is.

Op basis van het onderzoek kan er vastgesteld worden wat de verwachte slagingskans is voor het terughalen van de data. Vaak is de slagingskans om alle data terug te halen relatief klein terwijl de kans om een heel groot gedeelte van de verloren data terug te halen aanzienlijk groter is. In bijna alle gevallen kan tot 90% van de data teruggehaald worden.

Indien de harde schijf fysiek beschadigd is zal er een reparatie uitgevoerd moeten worden. Vaak zijn de lees- en schrijfkoppen beschadigd waardoor data niet meer uitgelezen kan worden. 

De precisie in deze reparatie zit hem in het feit dat de nieuwe onderdelen uit een exact hetzelfde type harde schijf moeten komen, oftewel de onderdelen moeten identiek zijn. Een vergelijkbaar onderdeel of net ander typenummer werkt simpelweg niet.

Hier zit het meeste tijd in omdat oudere harde schijven vaak niet meer in productie zijn en het juiste onderdeel vinden lang kan duren.

Defecte harde schijf herstellen om data te recoveren
Softwarematig uitlezen van harde schijf

Wanneer de harde schijf fysiek voldoende gezond is om het recoveryproces te starten wordt er eerst een diepe scan gemaakt van de harde schijf. Door middel van deze scan kan er een overzicht gemaakt worden van welke bestanden terug te halen zijn en welke bestanden ter ernstig beschadigd zijn om volledig te herstellen.

Op basis van deze lijst kan er dan een keuze gemaakt worden om alles terug te halen of specifiek een recovery uit voeren op een select aantal bestanden of mappen die van belang zijn.

Als er een keuze gemaakt is over de recovery wordt deze in gang gezet. Afhankelijk van de staat van de schijf, de kwaliteit van de bestanden en de hoeveelheid data neemt deze recovery enkele uren tot enkele dagen in beslag. Belangrijk is dat de schijf niet overbelast wordt om verdere complicaties te voorkomen, bij een relatief slechte schijf kan het dus zijn dat de recovery regelmatig gepauzeerd moet worden.

Na afloop van de recovery worden alle bestanden op een nieuwe externe harde schijf geladen. Deze schijf wordt eerst volledig gescand om zeker te zijn dat het gaat om een goed functionerende en betrouwbare schijf.

Deze schijf kan vervolgens op iedere computer aangesloten worden om volledige toegang te krijgen tot alle bestanden die hesteld konden worden.

externe harde schijf verbonden met laptop

EINDRESULTAAT

Wat te doen na een recovery?

Na de recovery staan alle bestanden veilig opgeslagen op een externe harde schijf. Geen enkele harde schijf is echter 100% betrouwbaar en om een herhaling van de situatie te voorkomen is het dan ook belangrijk dat alle data op minimaal een andere locatie wordt opgeslagen. Verplaats de data niet simpelweg van de externe harde schijf naar je computer maar maak een kopie van de data.

Om helemaal veilig te zijn is het natuurlijk verstandig om de meest belangrijke data op een derde locatie op te slaan. Dit kan een andere schijf in je computer zijn of een compleet ander apparaat, natuurlijk kan een tweede externe harde schijf ook gewoon. Ultiem kun je er voor kiezen om cruciale data op te slaan in de cloud, de meeste clouddiensten maken automatisch back-ups van alles wat je opslaat, zo ben je driedubbel verzekerd en kom je niet nog een keer voor een langdurige of kostbare recovery te staan.

0850071021